Fri från antidepressiva läkemedel

Bevisen på min psykiska ohälsa

När jag flyttstädade för några veckor sedan dök dem upp mitt i rensandet – bevisen på min psykiska ohälsa när jag kom tillbaka till Stockholm från Berlin 2018. I lådan låg flera färgglada förpackningar på receptbelagda läkemedel mot ångest, depression, oro, sömnbesvär, migrän och huvudvärk.

Jag trodde aldrig att jag skulle ta antidepressiva läkemedel. Jag ville inte knapra lyckopiller med dämpade känslor som följd för att hantera vardagen och fortsätta livet som innan. Det blev ändå så och idag har jag varit fri från antidepp, SSRI, i ett år.

Antidepressiva läkemedel SSRI, ångestdämpande, sömntabletter, läkemedel mot migrän i min badrumslåda

Läka på djupet

Ibland hör jag personer säga att de bara måste få ta sina SSRI-preparat för att överleva vardagen. Jag tror starkt på att var och en måste hitta sin unika väg till läkning, men om vi vill läka på djupet, gäller det att förstå orsaken till problemet, inte bara behandla symtomen som antidepressiv medicin gör.

Istället för att dämpa våra känslor med medicin så kan jag välja att se symtomen som en varningssignal på att något måste förändras i mitt liv. SSRI kan absolut vara nödvändigt inledningsvis, men en del av läkningen ligger i att stanna upp. Min kropp har sagt ifrån så vad kan jag lära mig av det här? Vad behöver jag förändra i hur jag lever och behandlar mig själv för att må bättre? För att göra det krävs mod och styrka.

Fri från antidepressiva läkemedel i ett år idag

Var tionde svensk tar antidepressiva medel

Över 1 miljon svenskar tog antidepressiva medel 2020, det vill säga var tionde svensk tog piller för att jämna ut existentiell ångest och deppighet. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Jag tror att mycket handlar om att vi inte skapar vårt liv utifrån vad vi allra mest längtar efter och till slut säger kroppen ifrån, eftersom vi trycker undan våra känslor för att passa in. Vi försöker leva upp till omgivningens krav och går emot oss själva och gör saker som vi egentligen inte vill.

Jag tror att vi skulle må så mycket bättre om vi hade mer kontakt med vår inre kompass, och mindre fokus på vad andra ska tycka. Vi behöver lyssna mer på oss själva och känna tillit till vår egen inre röst som vet vad vi vill och behöver.

SSRI, rehab och samtalsstöd

Jag försökte hjälpa mig själv på naturlig väg med meditation, yoga och naprapat, men när besvären fortsatte tillät jag mig att till slut behandlas med antidepressiva läkemedel. Jag ser SSRI och sömntabletter som en temporär insats som hjälpte mig att få sova och därmed få kraften till att ta tag i min livsstil. Jag trappade gradvis ner på antidepp innan jag slutade helt för att undvika utsättningssymtom.

Med stöd av läkemedel, en 2 månader stressrehab på Bragée kliniker och fortsatt arbete med mig själv, började jag känna glädje, trygghet och närvaro igen. Idag känner jag att jag är skaparen utav mitt liv, jag lyssnar till kroppens signaler och fattar hälsosammare beslut för mig själv, vågar lita till min intuition och är för det mesta trogen till min inre kompass. Livet kantas förstås fortfarande av upp och nedgångar, men det är lättare att navigera nu.

Vill du läka på djupet så behöver du fråga dig själv vad som måste förändras i ditt liv. Du vågar <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *