Har du några nyårslöften? Brukar du lyckas att hålla dem? År 2022 har precis börjat och många beslutar sig för att följa nya hälsoråd eller att sluta med ett osunt beteende. Engagemanget är stort i början, men efter bara några veckor brukar det bli utmanade att upprätthålla. Känslan av att misslyckas infinner sig och vi återgår till hur vi gjorde innan. Känner du igen dig?
Livet händer i det lilla
Jag möter ibland människor, i mitt arbete som stresscoach, som tänker att de behöver göra livsomvälvande förändringar för att få ett liv i balans. Vi glömmer ofta bort att livet händer i det lilla, i allt vi gör varje dag. Många bäckar små leder till bättre hälsa på lång sikt. Att inte kolla i mobilen de första 15 minuterna när du vaknar är en mikrovana som påverkar din energi.
Mikrovanor – små förändringar som gör stor skillnad
Forskning visar att det är mikrovanor som får störst effekt på hälsan på lång sikt, alltså det vi gör varje dag. Det handlar om väldigt små justeringar i din vardagsrutin där du har med dig större medvetenhet och närvaro i allt du gör. Det är definitivt lättare att lyckas med små förändringar än stora nyårslöften. Du känner dig nöjd med din insats och motiverad att fortsätta!
Oftast söker vi kortsiktiga lösningar för långvariga problem. Att komma i väg på ett yoga- eller meditationsretreat en gång per år är en jättefin investering för hälsan. Men om du efteråt går tillbaka till en stressad livsstil med en hög aktivitetsnivå, uteblir den långsiktiga effekten.
5 mikrovanor som ger bättre hälsa
Vill du känna mer lugn, närvaro och glädje? I så fall kan mikrovanor, alltså små hållbara förändringar till sådant du redan gör, påverka din livsstil och hälsa till det bättre.
- Morgonrutin – Bara några minuter av meditation, andningsövning, lugn yoga eller sitta i tystnad med morgonkaffet utan skärm, hjälper dig att möta dig själv innan du möter resten av världen. Sätt en intention inför dagen som kan vara ett enda ord för att komma ihåg att ta hand om dina behov.
- Ta korta pauser under en dag. Vi minskar den totala summan av stress när vi pausar regelbundet. Sänk axlarna, sträck på dig, ta en kopp te – släpp allting du gör för bara några sekunder och andas tre andetag ned i magen. Om du arbetar framför en skärm, rör på dig en gång i timmen. Påminn dig själv om dessa pauser för de ger effekt!
- Promenera före eller efter lunchen i dagsljus. Även 20 minuter gör skillnad och ger ny energi. Vår hjärna behöver mentala pauser för att fungera optimalt. Utmana dig själv genom att inte lyssna på en smart podd eller musik. Dagsljus på dagen förbättrar dessutom sömnen. Behöver du fler sömntips? 5 tips för bättre sömn
- Öva medveten närvaro för att få paus från stressande tankar. Det kan du göra genom att sänka ditt grundtempo i vardagen när du går, äter, pratar, duschar eller diskar. Skala av och gör färre saker. Gör varje sak mer medvetet i närvaro och undvik multitasking.
- Kvällsrutin – Knyt ihop säcken från morgonen och öva tacksamhet varje kväll. Skriv eller säg 3 saker inom dig själv som du är tacksam för. Du övar på att inte ta det du har för givet, det stärker immunförsvaret, förbättrar sömnen och självkänslan. Fördelarna är oändliga!
Tack för att du läste!
Vilka mikrovanor är du redo att testa? Om du gillade inlägget får du gärna lämna en kommentar nedan eller dela inlägget på Facebook eller andra plattformar! Värme, Nicole 💖
Du är så ”spot on”!👍
Jag tänker framför allt på
Att ge sig själv tacksamhet, direkt eller indirekt. Med direkt menar jag vad du gjort bra, vad du är nöjd med under dagen. Med indirekt så menar jag t.ex. att vara tacksam att man är hyfsat frisk, man lever inte i en flyktingförläggning, etc.
Att man tillåter sina sinnen vila från intryck, viktigt i vårt stressade samhälle.
Men en fråga; Att behärska multitasking, ses i många yrken som en excellent gåva och en framgångsfaktor. Har du vetenskapliga referenser till motsatsen? Dvs att effektivitet och kvalitet blir bättre när man gör saker sekventiellt? Tack för alla dina kloka inlägg👍
Mycket tänkvärt!