5 sätt att hushålla med din energi – pacing

Pacing – grunden för att kunna vara mer aktiv

Vi får lära oss tidigt att ekonomi handlar om att hushålla med begränsade resurser, men hur skulle det vara om vi också fick lära oss att hushålla med vår egen begränsade energi? Alla aktiviteter under dagen påverkar din stressnivå, så hur gör man för att inte köra slut på sig själv?

Strategier för bättre balans mellan aktivitet och vila

Att pace:a sig är att jobba med strategier för att hushålla med sin energi och undvika att bli helt slut. Det handlar om att planera för vila och aktivitet för att klara av alla beslut, ständig input och stress som tränger sig på varje dag.

Lär dig pace:a dig själv i vardagen

Pacing används för att hantera symtom på stress och smärta. Om du vill lära dig pacing innan du behöver hamna på en stressmottagning kan du föreställa dig att du har 10 energiskedar att fördela på allt du gör under en dag; äta, motion, hem, arbete, relationer, matinköp, hobbys etc. Det gäller då att veta hur du fördelar din energi så att du håller hela dagen.

Filmklipp om pacing – The Spoon Theory

Få återhämtning samtidigt som du gör en aktivitet

Pacing handlar om att bli medvetet närvarande i det man gör i stället för att springa runt och multitaska. Målet är att få återhämtning samtidigt som du gör en aktivitet.

5 sätt att hushålla med din energi

  1. Planera in korta pauser under en dag och schemalägg luft i kalendern
  2. Sänk ditt grundtempo och gör aktiviteter långsammare när du exempelvis diskar, promenerar, pratar och äter
  3. Be om hjälp! Förenkla och delegera uppgifter till andra
  4. Växla mellan pulshöjande och återhämtande aktiviteter. Samma dag som du tränar ska du inte också storstäda hemmet. Gör i stället en vilsam aktivitet som att läsa eller ta ett bad.
  5. Gör färre saker samtidigt i stället för att multitaska. Att växla mellan massa flikar och program på datorn samtidigt som du scrollar i mobilen och slänger in en tvätt tar betydligt längre tid än om du gör varje aktivitet separat – och du mår bättre!

Du behöver inte vara effektiv jämt!

Som en före detta prestationsprinsessa som fastnat i duktigshetsfällan brukade jag maximera dagen och få så mycket gjort som möjligt. Jag pressade in en träff med en kompis, rensade garderoben, borstade tänderna snabbt, pratade fort, sprang till bussen…

Under min stressrehab på Bragée kliniker lärde jag mig att det är vila, och inte stress, som är avgörande för hur vi klarar av påfrestningar och kan behålla en god hälsa. Idag övar jag medvetet på att använda pauser till vila genom att lyssna till min kropp och ge mig det jag behöver, så att kroppen får utrymme att varva ner. Det kan vara att känna igenom kroppen på morgonen, äta frukost i lugn och ro utan skärm eller att promenera långsamt och ta in omgivningen utan en podd i öronen.

Lugn närvaro & att lyssna till kroppen är dina viktigaste verktyg för att hushålla med din energi! <3

1 reaktion på ”5 sätt att hushålla med din energi – pacing”

  1. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / – Tankebubblor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *